Însărcinată în 40 de săptămâni: la ce să te aștepți

Bebelușul tău în săptămâna 40

Bebelușul tău are dimensiunea unui dovleac mai micuț (lungime: 50-53 cm; weight: 3.5-4 kg).

O mică ființă cu propria lui voință.

În timp ce tu probabil aștepți să apară un nou membru în familie, micuțul tău s-ar putea să prefere să mai aștepte câteva zile sau chiar (oare să îndrăznim să îți spunem?) săptămâni în zona de confort din burtica ta. În acest caz, medicul care te monitorizează va ține sub control strict ritmul în care bebe ia în greutate și gradului de toleranță la contracții.

Înghesuială mare

Bebelușul stă ghemuit strâns în uterul tău. Dacă micuțul stă cu picioarele sau fundulețul în jos, medicul tău e posibil să încerce să îl întoarcă. Dacă nu reușește, atunci probabil va avea o discuție cu tine legată de posibilitatea unei cezariene.

Un grăsuț drăguț.

Micuțul tău probabil că a ajuns deja la dimensiunile și greutatea potrivite pentru naștere. Un bebe are în medie cam 3,5 kg și 52 cm (băieții sunt, în general, mai mari decât fetițele). 15% din greutatea totală a corpului reprezintă grăsime, care îl va ajuta pe bebe să nu îi fie frig în lumea exterioară. Organele și sistemele din corp sunt pregătite pentru viața de dincolo de uter. Micuțul tău a stocat amidon în ficat, pentru a-l transforma în glucoză după naștere și are și un surplus de fluide în corpușorul lui sau al ei. Ca o cămilă, micuțul tău e pregătit cu provizii ca să treacă peste naștere cu bine, până când va primi lapte de la tine.

Sarcina ta la 40 de săptămâni

Mici plăceri de ultim moment. Nu se consideră că ai întârziat până în săptămâna 42. Cu toate că sigur ești nerăbdătoare să îți cunoști micuțul, încearcă să iei aceste ultime zile de sarcină ca pe o ocazie de a te răsfăța un pic. Mergi la o pedichiură, uită-te la un film sau citește o carte. Când va veni puiuțul pe lume, vei fi în priză 24 de ore din 24 și va dura ceva până să mai poți săte mai bucuri de puțin timp pentru tine.

Ghicește-mi vârsta. Odată ce bebelușul se naște, e posibil să descoperi că vârsta lui reală este diferită de cea calculată pe baza calendarului menstruației sau a momentului concepției. Imediat după naștere, personalul medical îi va evalua vârsta gestațională în funcție de datele fizice și de dezvoltarea neurologică. E interesant să le compari!

=============================

Știai că? Ești nerăbdătoare să auzi primul plâns al bebelușului tău? Poate nu îți vei da seama, dar canalele lacrimale ale lui nu vor produce lacrimi până pe la vârsta de o lună.

Un sfat rapid pentru mami: Ai ajuns în sfârșit în ziua cea mare! Cum știi că a început travaliul? Ai trei semne clasice: contracții regulate care se apropie tot mai mult în timp și devin din ce în ce mai lungi, o secreție vaginală de tip mucus sau ruperea apei (ruperea membranelor).

Verifică aceste simptome cu doctorul tău, dar încearcă să stai acasă cât de mult poți!

Consimțământ Cookie-uri