Al treilea trimestru pentru tine și făt: schimbările importante și ce măsuri să iei

Ultimul trimestru este o perioadă extraordinară de creştere şi dezvoltare pentru micuţul tău. Este şi momentul în care e bine ca tu să reduci ritmul şi să te linşteşti. Cum poţi face aceste ultime luni mai confortabile? Citeşte în continuare!

Acum, că ai trecut cu bine de primele două treimi ale sarcinii, la ce te poţi aştepta de la ultimele 3 luni? Al treilea trimestru de sarcină, între săptămânile 28 şi 40, este o perioadă remarcabilă de creştere şi dezvoltare pentru micuţul tău. Acesta e momentul în care începe să dezvolte grăsime sub piele, deci începe să arate ca bebeluşul pe care te aştepţi să-l vezi la naştere.

Portret în miniatură

În cel de-al treilea trimestru, la sfârşitul săptămânii 32, fătul are cel mai probabil 1,8 kilograme şi circa 28 de centimetri. Va continua să crească atât de rapid, încât la naştere va avea între 3,1 şi 3,6 kilograme – diferenţa pe care o vei putea vedea în ecografia din al treilea trimestru. Va începe să dezvolte un ciclu de somn şi îţi vei da seama când este treaz şi alert şi când este liniştit şi doarme. E posibil să observi şi perioade de mişcări ritmice care probabil înseamnă că sughite.

Bebeluşul tău începe acum să-şi sugă degetul sau să imite această mişcare cu gura, astfel că va şti deja cum să se hrănească atunci când se va naşte. Pleopele nu mai sunt lipite, ceea ce înseamnă că poate deschide şi închide ochii în mod regulat. I se dezvoltă văzul şi auzul şi vei vedea că răspunde la stimuli din mediu, cum ar fi zgomote, muzică sau lumină. Deşi este încă în burtica ta, în cel de-al treilea trimestru micuțul tău începe să reacţioneze ca un copilaş „real”!

Zona de confort

Dar cum rămâne cu tine? Vei descoperi atât aspecte pozitive, cât şi negative ale ultimelor luni de sarcină. Cele negative sunt disconfortul pe care îl vei resimţi, în mare parte provocat de creşterea în dimensiuni şi greutate a micuţului. E posibil să ai episoade de dispnee odată ce începe să apese pe diafragmă şi plămâni, ceea ce face urcarea unor scări sau o plimbare prin cartier să fie mai dificile decât înainte. Durerile de spate şi oboseala te pot încetini din cauza surplusului de greutate pe care îl porţi.

Încet

Profită de această ocazie să te linişteşti şi să nu îi mai ceri prea multe corpului tău. Roagă-ţi prietenii sau familia să te ajute de câte ori se poate. E posibil să îţi fie mai greu să găseşti o poziţie în care să dormi şi să ai nevoie de drumuri mai dese la toaletă deoarece micuţul apasă pe vezica urinară. Reducerea lichidelor înainte de culcare te va ajuta în acest sens. Multe femei se confruntă cu problema gleznor şi a picioarelor umflate (edem) din cauza excesului de lichide în corp. Poţi ameliora acest disconfort dacă îţi ridici picioarele cât mai des. Din punct de vedere emoţional, ai putea chiar să-ţi pierzi răbdarea cu această sarcină – îl vrei la tine în braţe, nu în burtică!

Iată încă nişte sfaturi care te vor ajuta să treci mai uşor prin cel de-al treilea trimestru:

Dacă îţi permite vremea, fă o plimbare de câteva ori pe săptămână. Aerul proaspăt te va revigora, va stimula circulaţia sangvină şi va reduce durerile şi amorţeala pe care le-ai putea simţi.

Mergi la cursuri prenatale, unde poţi învăţa metode de relaxare şi exerciţii de stretching. Foloseşte-te de aceste exerciţii, precum şi de imagini şi muzică reconfortantă pentru a te relaxa şi pentru a te putea concentra asupra emoţiilor care urmează.

Dormi pe o parte noaptea. Foloseşte un suport la nivelul coapselor şi spatelui. Încearcă să dormi minim 7 ore pe noapte şi trage câte un pui de somn şi în timpul zilei pentru a fi cât mai odihnită la naştere.

Citeşte... citeşte... citeşte. Informarea despre travaliu, naştere şi îngrijirea micuţului te vor ajuta să scapi de emoţii şi te va pregăti pentru evenimentele care urmează.

Du-te la controlul săptămânal pentru ca medicul tău să urmărească atât progresul tău, cât şi al micuţului pe măsură ce te apropii de naştere, inclusiv prin ecografia de trimestru 3. Dacă ştii că totul este în regulă, vei putea să te relaxezi şi să te bucuri de ultimele săptămâni de sarcină.

Privind înainte

Care e partea cea mai bună a celui de-al treilea trimestru? În primul rând, anticipaţia şi nerăbdarea. Faptul că ştii că e sănătos şi creşte, că-l simţi cum se mişcă şi loveşte din ce în ce mai puternic, pregătirile de naştere, alegerea numelui, cumpărăturile de hăinuţe şi toate pregătirile de acasă, precum şi faptul că în doar câteva săptămâni va fi acolo cu tine fac această perioadă foarte specială. Şi, desigur, e bine să ştii că tot disconfortul fizic este temporar şi va dispărea imediat după naştere! E o perioadă incredibilă – deci încearcă să te relaxezi şi să te bucuri de ea. În al treilea trimestru eşti aproape acolo! 

Vrei să afli mai multe despre fiecare etapă a sarcinii și să te bucuri de ofertele create special pentru tine? Intră în Pampers.ro Club și fii întotdeauna la curent cu noutățile

cta-signup-orange
Consimțământ Cookie-uri