Mămică care lucrează. Pot continua să lucrez în timpul sarcinii? Care este meseria potrivită pentru o femeie însărcinată?

Este o întrebare pe care fiecare femeie însărcinată și-o pune la un moment dat: Cât timp voi mai putea să lucrez? Pentru răspunsul la această întrebare – plus strategii pentru a te menține sănătoasă și confortabilă la locul de muncă – citește mai departe!

Multe femei se întreabă dacă ar trebui să înceteze să lucreze în timpul sarcinii, dar nu trebuie să-și facă griji. Marea majoritate a femeilor pot continua să lucreze până în ziua nașterii dacă asta vor. Munca nu va dăuna copilului. Mai ales dacă este un gen de muncă potrivit sarcinii. Totuși, femeile ale căror sarcini prezintă un risc ridicat, cum sunt cele cu gemeni sau care au un istoric de nașteri premature, ar fi bine să intre în concediu maternal mai devreme, pentru a-și putea oferi repaosul de care au nevoie; în tot acest timp, alte mămici par că lucrează încontinuu.

Strategii pentru la locul de muncă Chiar dacă sarcina ta nu are un factor de risc ridicat, ține cont de aceste metode ca să îți menții sănătatea și odihna pe parcursul zilei de muncă:

  • Fă pauze și ridică-ți picioarele de mai multe ori pe parcursul zilei. Circulația este încetinită în timpul sarcinii; ridicarea picioarelor stimulează circulația sanguină, ceea ce previne umflarea gleznelor şi a picioarelor.

  • Încearcă să reduci pe cât posibil stresul la locul de muncă. Dacă ai un job foarte stresant, acesta e un moment bun să înveți o tehnică de gestionare a stresului, cum ar fi yoga sau meditarea.

  • Dormi suficient noaptea. Unele femei se simt mai obosite pe parcursul zilei în timpul sarcinii. Pentru a lupta cu oboseala de peste zi, încearcă să dormi mai mult noaptea. Sau, dacă ai un job potrivit pentru o femeie gravidă, poţi căuta un loc confortabil şi retras unde să te poţi întinde şi să te bucuri de un pui de somn.

Considerente speciale la locul de muncă Unele joburi pot prezenta riscuri atât pentru tine, cât şi pentru micuţul tău, caz în care poate ar fi mai bine să reduci intensitatea activităţilor. Dacă meseria ta presupune activitate fizică intensă, verifică întâi cu medicul sau cu asistenta. E posibil să ai o condiţie fizică atât de bună încât să nu fie nevoie sa schimbi nimic. Cu toate acestea, majoritatea doctorilor te vor sfătui să eviţi activităţi care necesită un echilibru bun; sarcina îţi modifică centrul de greutate şi creşte riscul căzăturilor.

De asemenenea, dacă meseria ta presupune să ridici obiecte grele, încearcă să găseşti metode de a-ţi proteja spatele, mai ales în timpul trimestrelor 2 şi 3, atunci când abdomenul ţi se măreşte. Dacă poţi evita cu totul să ridici obiecte grele, e cu atât mai bine.

Ar trebui să verifici cu doctorul sau cu asistenta şi dacă lucrezi cu substanţe chimice puternice. O mască şi mănuşi groase ar putea fi tot ceea ce ai nevoie pentru a te proteja, dar depinde de substanţa chimică.

Consimțământ Cookie-uri