Munca pe timpul sarcinii

Dacă totul decurge bine, femeile pot continua să lucreze pe timpul sarcinii – chiar până în ultima clipă! Cele care au o sarcină cu risc (care au gemeni sau au născut în trecut înainte de termen) însă, s-ar putea să trebuiască să intre în concediu de maternitate mai devreme, pentru a putea avea parte de odihna de care au nevoie.

Strategii la fața locului

Este important să nu te obosești prea tare pe timpul sarcinii, așa că folosește aceste măsuri pentru a te menține sănătoasă și odihnită pe timpul zilei:

Respiră adânc și ridică-ți picioare de câteva ori pe zi. Circulația sângelui are tendința de a încetini pe timpul sarcinii, iar ridicarea picioarelor la orizontală încurajează fluxul sangvin, ceea ce reduce umflarea gleznelor și a picioarelor.

Încearcă pe cât posibil să minimizezi stresul la locul de muncă. Dacă ai o slujbă stresantă, acum este momentul potrivit să înveți o modalitate de a face față stresului, ca yoga sau meditațiile.

De asemenea, este extrem de important să te odihnești. Unele femei descoperă că obosesc mai repede în timpul zilei pe parcursul sarcinii. Pentru a face față oboselii din timpul zilei, prelungește-ți perioada de somn pe timpul nopţii.

Considerente speciale la muncă

Câteva domenii de activitate s-ar putea să ridice riscuri pentru tine și micuțul tău, caz în care o să trebuiască să reduci din eforturi sau să îți schimbi îndatoririle. Dacă ai o slujbă care implică o activitate fizică intensă, consultă-te cu doctorul tău.

S-ar putea să fii destul de în formă cât să nu trebuiască să schimbi nimic. Majoritatea doctorilor însă îți vor cere să eviți activitățile care necesită un echilibru bun, pentru că sarcina îți schimbă centrul de greutate și riscul de dezechilibru este mai mare.

În mod asemănător, dacă slujba ta presupune ridicarea greutăților, încearcă să găsești modalități de a evita să-ți forțezi spatele, mai ales în cel de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină, când începe să ți se mărească burtica. Dacă poți, vezi dacă se poate face o excepție astfel încât să nu mai fii nevoită să ridici greutăți.

Ar trebui să ai o discuție cu doctorul și în cazul în care lucrezi cu chimicale puternice. Se poate ca o mască și mănuși groase să fie de ajuns pentru a-ți asigura protecția, dar depinde de substanță.

Consimțământ Cookie-uri