Stadiile de dezvoltare a fătului. Salut, mămi, te aud! Dezvoltarea bebelușului

Ce este zgomotul ăsta? Sunetul este unul dintre cei mai mari stimuli din lumea bebelușului tău? Cu toate că lichidul amniotic are efect de atenuare a sunetului, pântecul este plin de zgomote produse de organismul tău și se lumea din afară. Bebelușul tău deja se sperie de sunetele intense și acordă atenție specială anumitor sunete speciale: în special vocii tale, dar și muzicii și vocilor din preajmă. Profită de asta.

ZONA DE CONSTRUCȚIE Bebelușul tău este un viitor geniu! În craniul micuțului tău, creierul se împarte în lobi în timpul etapelor de dezvoltare a fătului, iar nervii se dezvoltă și creează pliurile numite circumvoluțiuni. Până la sfârșitul acestei luni, toți neuronii de care va avea nevoie micuțul tău vor fi la locul lor, cu toate că va dura ani din dezvoltarea copilașului până când conexiunile dintre nervi se vor dezvolta. Se mișcă lucrurile și în afara craniului: încep să se distingă trăsăturile feței, pleoapele și sprâncenele sunt mai bine definite. Până la finalul acestei luni, bebelușul tău va cântări circa 900g, și va măsura aproximativ 23cm de la căpușor până la funduleț.

Ce se întâmplă Auzul micuțului tău este deja surprinzător de bine dezvoltat. Cu toate că lichidul amniotic are efect de atenuare a sunetului, multe sunete tot pătrund în pântec. Bebelușul tău petrece timp ascultând sunetele dinăuntrul corpului tău - gâlgâituri, pulsul - dar și pe cele din lumea de afară. În funcție de stadiul de dezvoltare a fătului, sunete de intensități diferite ajung la el. Se sperie de sunete care se produc în apropierea ta - un claxon, o ușă trântită - și dă din piciorușe ca reacție la sunetele plăcute, mai ales sunetul lui preferat: vocea mamei. De acum înainte, dacă partenerul tău se apleacă pentru o scurtă discuție cu burtica, se prea poate că i se va răspunde cu câteva lovituri, ba chiar micuțul ar putea chiar să își schimbe poziția, pentru a fi mai aproape de voce! Uimitor, micuțul tău deja învață diferența între vocea ta și alte voci și se obișnuiește cu sunetele specifice limbii sale materne.

Micuțul Bach Dacă alegi să asculți o melodie preferată în fiecare zi când te relaxezi, până la finalul sarcinii micuțul tău va fi învățat să se bucure de această melodie la fel de mult ca tine, ba chiar o va putea recunoaște după ce se naște! Nu vei scoate un geniu al muzicii oferindu-i expunere în aceste stadii timpurii de dezvoltare, însă îi vei deschide calea către aprecierea muzicii. Muzica este un stimul pentru bebelușul tău și vă calmează pe amândoi. Așa că acum este momentul să cânți și să vorbești cu voce tare cât de des posibil, când îți faci treburile pe timpul zilei, în timpul tuturor stadiilor de dezvoltare a fătului - un obicei care ar trebui continuat și cu nou-născutul, pe viitor.

Află mai multe despre sunetele care umplu lumea micuțului tău în diversele faze ale dezvoltării bebelușului.

Consimțământ Cookie-uri