Însărcinată în 11 de săptămâni: la ce să te aștepți

Bebelușul în săptămâna 11

Copilașul tău este de dimensiunea unei verze de Bruxelles (lungime: 5 cm; greutate: 9,5 grame).

Bate, bate inima.  Inima bebelușului bate cu forță de ceva săptămâni, dar abia acum a devenit destul de puternică pentru a se auzi. Inima unui fetus bate de două ori mai repede decât a ta, având undeva între 120 și 160 de bătăi pe minut. Inima a devenit o structură completă cu patru compartimente pe parcursul ultimei luni, deși unii dintre pereții despărţitori nu se vor forma complet până după naştere. 

Apare pielea. Un strat fin de piele s-a format peste corpul bebelușului tău în timpul ultimelor câteva săptămâni. Dintr-un alt strat se vor dezvolta unghiile de la mâini și de la picioare. 

Să luăm măsuri. Micuțul a crescut ceva de săptămâna trecută: măsoară acum 5 centimetri. Capul fătului singur măsoară cât aproape jumătate din lungimea corpului, semn că micul tău geniu este în creştere rapidă.

Sarcina la 11 săptămâni

Mi-e poftă. Unii experţi cred că poftele sunt modalitatea corpul tău de a îți transmite de ce are nevoie. Alţii nu sunt de acord. Deși nimeni nu stie de ce apar poftele în timpul sarcinii, nu există nici o îndoială că aproape fiecare femeie insarcinată are o dorinţă aparte pentru anumite alimente.

”C” de la ”creștere”. Cât timp ce ești însărcinată, ai nevoie de 80-100 de miligrame de vitamina C în fiecare zi. Vitamina C ajută copilul să construiască noi celule şi să-și dezvolte oase și dinți sănătoși. Poți crește aportul de vitamina C adăugând portocale, papaya, căpşuni şi broccoli la regimul tău alimentar. 

Testul Rh. În timpul sarcinii, vei fi testată pentru o proteină numită factor Rh. Chiar dacă rezultatele sunt negative pentru tine, dar tatăl copilului are Rh pozitiv, bebelușul tău poate avea și el Rh pozitiv. Această situaţie ar putea avea consecinţe grave pentru sănătatea celui mic, deoarece corpul tău poate dezvolta anticorpi împotriva sângelui cu Rh pozitiv al micuțului tău. Dar nu e cazul să îți faci griji ! Se rezolvă cu o doză de substanţă numită Rhogam care își va fi administrată în săptămânile 28 şi 29 de sarcină. Poţi primi, de asemenea, o doză și după naştere, pentru a te proteja la viitoarele sarcini.

Știai că? Inima copilului bate foarte puternic - de fapt, ea bate de două ori mai repede ca a ta, cu 120-160 de bătăi pe minut! Mâinile şi picioarele au acum degete individuale, iar degetelor de la mâini și de la picioare încep să le crească unghii.

Consimțământ Cookie-uri